Truskawki po francusku

Aneta Łukasik, szefowa cukierni-restauracji Belvedere zdradza swój przepis na truskawkowy deser.
Wakacje to czas na truskawki. Te soczyste i słodkie owoce nie tylko świetnie nadają się do letnich deserów, ale także idealnie się komponują z wykwintnymi trunkami, np. z szampanem.

Truskawkowy sezon to ulubiona pora roku wielu z nas.
Aby zrobić francuską tartę z truskawkami, potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 0,5 l mleka,100 g cukru, 20 g mąki ziemniaczanej, 20 g mąki pszennej, 2 żółtka, 100 g masła i 1 opakowanie kisielu agrestowego.
Ubijamy żółtka z cukrem na jednolitą masę i dodajemy mąkę. Powoli wlewamy zagotowane mleko i jeszcze przez chwilę miksujemy. Całość przelewamy do garnka, dodajemy masło i gotujemy, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia.
Na upieczone ciasto wykładamy krem i dekorujemy świeżymi truskawkami, pokrojonymi w plasterki. W szklance rozrabiamy kisiel i delikatnie rozprowadzamy go pędzelkiem po truskawkach.
Aneta Łukasik, szefowa cukierni-restauracji Belvedere