Malt, blended, grain – oblicza szkockiej whisky

Historia whisky liczy już ponad 1000 lat. Nazwa tego trunku wywodzi się z języka plemion celtyckich: uisge beatha – aqua vitae, oznaczała dosłownie „wodę życia".

Na początku whisky pojawiła się na terenie dzisiejszej Irlandii, by w IX wieku wraz z misjonarzami dotrzeć do Szkocji. W 1715 roku nazwa trunku przekształciła się w whiskie, aby dopiero w 1736 stać się dobrze nam znaną whisky.

W zależności od receptury i procesu produkcji rozróżniamy kilka gatunków whisky.

Whisky malt (słodowa) powstaje wyłącznie na bazie słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Leżakuje przez minimum trzy lata. Single malt whisky to whisky pochodząca od jednego producenta, z jednej destylarni.

Whisky grain (zbożowa) produkowana jest z zacieru różnych zbóż 
i również leżakuje przez trzy lata.

Whisky blended powstaje w procesie łączenia w odpowiedni sposób i w odpowiednich proporcjach, od kilku do kilkudziesięciu gatunków whisky malt i zbożowych, z których najmłodsza leżakuje minimum 3 lata.

Whisky dojrzewa w specjalnie dobieranych beczkach, które mogą pochodzić z produkcji innych alkoholi: sherry, burbonu, rumu czy piwa. Odpowiednio wybrane beczki odpowiadają za późniejszy aromat whisky i za bogactwo smaku. Dopiero na sam koniec whisky jest butelkowana.

Ojcem jednej z najlepszych blendowanych whisky na świecie jest William Grant, który po 50 latach pracy w destylarni otworzył swoją własną wytwórnię w mieście Dufftown. W 1898 roku na rynek trafiły pierwsze butelki whisky Grant's. Dzisiaj, po ponad 100 latach, jest ona dostępna na całym świecie w wielu odmianach. Niedawno na światowych rynkach, także w Polsce, pojawił się nowy wariant tej kultowej marki – Grant's Select Reserve. Jest to trunek absolutnie unikalny, którego podstawą jest mieszanka starannie dobranych whisky zbożowej oraz single malt, dojrzewających w dębowych beczkach m.in. po burbonie. W jej smaku zawarta jest idealna równowaga harmonijnej słodyczy i charakterystycznych, dymno-torfowych nut, niespotykanych dotychczas w whisky Grant's. Degustując Grant's Select Reserve, odkryjemy wanilię, kwiaty, pieczone jabłka, brzoskwinie, gotowane gruszki, gorzką czekoladę, a także wyraźny, ciepły aromat dymu z ogniska. Dla wielbicieli whisky degustacja Grant's Select Reserve ma szansę stać się zupełnie nowym doświadczeniem. Dla osób, które dopiero wchodzą w ten świat, będzie to fascynująca przygoda.

Zupełnie inne oblicze ma whisky single malt. Jedna z najpopularniejszych szkockich whisky single malt na świecie to Glenfiddich. Swoją obecną pozycję zawdzięcza wytrwałości Williama Granta i wielu pokoleń jego rodziny. Wyrazisty smak i bogaty aromat Glenfiddich to zasługa unikalnej receptury i tradycyjnego sposobu produkcji, które pozostają niezmienne od ponad 125 lat. Warto zaznaczyć, że jeszcze do niedawna whisky single malt nie była tak powszechnie znana. W latach 60. XX w. na rynku dominowała whisky typu blended, zaś whisky single malt dostępna była tylko dla wąskiego grona wtajemniczonych. Momentem przełomowym był rok 1963, w którym wprowadzono whisky Glenfiddich do sprzedaży poza Wielką Brytanią. Dzięki pojawieniu się na rynku wariantu pod nazwą Straight Malt ukształtowała się kategoria whisky single malt w formie, jaką znamy do dzisiaj. Nowa whisky Glenfiddich Original 1963, która niedawno pojawiła się na rynku, nawiązuje właśnie do tamtych pionierskich czasów. Jej twórcy zdołali wiernie odtworzyć historyczny smak Glenfiddich Straight 
Malt sprzed ponad pół wieku; bazując na aromacie i smaku oryginalnej próbki whisky z lat 60., zrekonstruowano jej słynny, świeży 
i owocowy bukiet.

Z roku na rok Polacy coraz bardziej doceniają i chętniej degustują szkocką whisky. Jest to jedna z najszybciej rosnących kategorii alkoholowych, czego dowodem jest rosnąca popularność takich marek, jak Grant's czy Glenfiddich, o których jakości świadczy historia, tradycja 
i trud wielu pokoleń rodziny Grant.