Ziołowe podróże po Polsce| Lnianka

A co to takiego? Jeszcze mniej mówi fachowa nazwa rośliny - Lnicznik siewny. Zioło to, bardzo powszechnie występuje na naszych łąkach i skrywa w sobie całe bogactwo składników odżywczych i kwasów tłuszczowych.

Przez rolników traktowana jest jako chwast, przez zielarzy natomiast i kosmetologów doceniana za swoje właściwości prozdrowotne.

Lnianka dla zdrowia!

Ta niepozorna roślina działa ochronnie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki. Normalizuje poziom cukru we krwi, łagodzi objawy artretyzmu i reumatyzmu oraz alergii. Warto wspomnieć także o jej działaniach „anti-aging” - ze względu na wysoką zawartość naturalnych tokoferoli skutecznie ,,wymiata’’ wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia tkanek.

Lepszy rydz niż nic




Czy wiedzieliście, że to popularne stwierdzenie dotyczy naszej lnianki? Lnianka zwana jest inaczej rydzem, a z jej nasion tłoczy się olej. W przeszłości olej rydzowy, wykorzystywany był do celów spożywczych, a ponieważ lnianka ma bardzo małe wymagania glebowe, można było siać ją praktycznie wszędzie. Stąd właśnie powiedzenie "lepszy rydz niż nic", w ubogim gospodarstwie, w którym brakowało tłuszczu zwierzęcego można było zastąpić go stosunkowo łatwo dostępnym i tanim olejem rydzowym. Olej ten tymczasem zawiera wyjątkowo dużo kwasów tłuszczowych omega-3 i jest bogaty w antyoksydanty.

Lnianka dla skóry

Lnianka ma bardzo duże zastosowanie w kosmetologii, z jej wartościowego oleju, produkuje się mydła, które pomagają między innymi w pielęgnacji atopowej i podrażnionej skóry. Olej z lnianki zawiera ok. 90% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze – tokoferole, które spowalniają procesy starzenia.

Mydło wyprodukowane ręcznie tradycyjną metodą „na zimno” z olejów roślinnych z dodatkiem oleju z lnianki siewnej zmiękcza i nawilża skórę. Kosmetyk polecany jest dla wrażliwej, suchej i łuszczącej się skóry, szczególnie tej alergicznej i atopowej.