Trudne początki weganizmu - ale z nimi nie zginiesz!

Kuchnia roślinna wreszcie znalazła swoje miejsce w polskiej kulturze kulinarnej. Marta Dymek z bloga 'Jadłonomia' nagrywa program, w którym robi zielone rewolucje, a prawie każda restauracja przyjęła do wiadomości, że zadowolenie wszystkich gości oznacza chociaż jedno bezmięsne danie w karcie.

Faktem jest, że kuchnia roślinna jest jedną z najbardziej kreatywnych, jakie możemy sobie wyobrazić. Każdy produkt pochodzenia zwierzęcego ma swój zielony odpowiednik, a miłośnicy tej formy kulinariów prześcigają się w wymyślaniu zamienników. Jednym z argumentów, który weganie słyszą najczęściej jest niechęć do rezygnacji z upodbania do kuchni polskiej - która mięsem i tłuszczem stoi. I na to jest sposób  - schabowy z boczniaka, pierogi z tofu, seleryba, seitan, majonez z ciecierzycy. 

Wiedza o tym jak dobierać produkty, aby zachować odpowiednie proporcje składników odżywczych dla wielu wchodzących na drogę weganizmu, jest nowością. Inspiracji kulinarnych można szukać w internecie albo książkach. Tak samo jak wiedzy o dostępnych dla wegan sklepowych produktach albo sklepach dedykowanych roślinnym zamiennikom. My - ponieważ lubimy jeść również oczami -znajdujemy to w mediach społecznościowych. Ostrzegamy jednak, aby nie oglądać poniższego zestawienia na pusty żołądek!


@weganizujemypolskę

https://www.instagram.com/weganizujemypolske/ 




To prawdziwa skarbnica wiedzy o produktach! To stąd początkujący weganie mogą dowiedzieć się jakich składników ukrywających się na długiej liście ingredientów mają unikać, zobaczą polecane wegańskie marki i odkryją, że mamba nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, a ptasie mleczko można przygotować samodzielnie. Co za ulga! (Ta pizza na zdjęciu też jest wegańska i można ją zamówić do domu!)


@polishvegangirl

https://www.instagram.com/polishvegangirl/ 




Aż chce się krzyczeć z zachwytu. Zdjęcia Magdy to prawdziwe dzieło sztuki. Roślinne jedzenie podane w estetycznej formie, a przy nich krótkie historie. A kto się nie skusi na niebieskie naleśniki?


@cukrowe 

https://www.instagram.com/cukrowe/ 




Weganie jedzą tylko owoce, bo słodycze zawierają masło, jajka... Fałsz! Świat, który to oglądamy jest tak słodki i cudowny, że nawet Jaś i Małgosia pogardziliby słodyczami baby jagi prosząc o ich wegańskie odpowiedniki. Naprawdę!


@wegesiostryseryweganskie

https://www.instagram.com/wegesiostryseryweganskie/ 




Skoro kompendium, to trochę praktycznych porad. Dla wielu wegan największym problemem jest rezygnacja z sera - jest na to sposób. U wegesióstr kupicie sery z nerkowców, które nawet wyglądem nie różnią się od tych 'klasycznych', a smak mają niezwykle ciekawy. Na liście do spróbowania!


@weganon

https://www.instagram.com/weganon/ 




Paweł jest autorem książki 'Pyszności z roślin', która poprowadzi za rękę początkujących i zachęci do kulinarnej, roślinnej kreatywności. W sieci do znalezienia na weganon.pl. Po wizycie przypomniało nam się, że trzeba zdążyć przed końcem sezonu na śliwki i figi! Uwierzycie, że te babeczki na zdjęciu są z warzyw?



Zdjęcia wykorzystane w tekście pochodzą z aplikacji instagram, której adresy są odpowiednio podanego powyżej.