Szybki przepis na tartę po francusku

Zimą, kiedy wybór sezonowych warzyw jest niewielki, sięgamy po sprawdzone ziemniaki i łączymy je ze sprawdzonym już wielokrotnie porem. Bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne. Smacznego! 

Potrzebne ci będą:


opakowanie ciasta francuskiego

dwa pory (tylko biała część)

cztery, pięć dużych ziemniaków

masło

śmietana 18%

3 jajka

cebula dymka

szczypiorek

pieprz

sól

kminek


A jak przyrządzić?


Formę do tarty smarujemy masłem, oblepiamy ciastem francuskim. Przy kupowaniu gotowego ciasta - sprawdzaj skład. Nakłuwamy widelcem. Pora i cebulkę podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty, aż delikatnie zmiękną, dodajemy wodę i pokrojone w talarki ziemniaki. Dusimy około 10 minut. W tym czasie śmietanę łączymy z  jajkami, mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sporo soli i pieprzu. Masę z ziemniaków i porów wykładamy na ciasto francuskie, polewamy masą powstałą z jajek i śmietany. Na wierzch dodajemy kminek i świeżo zmielony pieprz, posypujemy szczypiorkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 35-40 minut.