Sześć przepisów od polskich blogerek - na dzień bez mięsa!

Dzisiaj obchodzimy międzynarodowy dzień bez mięsa. Z tej okazji dzielimy się z wami sześcioma  ulubionymi wegetariańskimi przepisami z polskich blogów!

1. Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy z pastą z awokado według Karoliny z Nicpoń w kuchni 

Piękne zdjęcia i zdrowe roślinne jedzenie. Weganizowanie omletu to wspaniały pomysł i wiadomość dla wszystkich, którzy nie potrafią żyć bez jajek!

https://nicponwkuchni.pl/weganski-omlet-z-ciecierzycy-szpinakowy/




2. Pudding z tapioki z owocami według Ani z bloga Szamankowa

Tapioka, którą otrzymuje się z manioku, to nadal mało popularny składnik, ale dobra baza pd wegański deser – można dodać świeże albo mrożone owoce.

http://szamankowa.blogspot.com/2017/05/pudding-z-tapioki-z-owocami.html




3. Ekspresowe kulki daktylowo-orzechowe według Mienty

Ostatnio pisaliśmy o tym, że różowy to kolor milenialsów. Ten przepis idealnie wpisuje się w tę estetykę. No i smakuje!

https://mientablog.com/ekspresowe-kulki-daktylowo-orzechowe-kulki-mocy/




4. Pietruszkowe placki z cukinii według Żanety z Cupcake Factory

Pełnoziarniste placki z cukinii i pietruszki to idealna propozycja na wiosenny obiad, wiosenną kolację albo wiosenne śniadanie. Odnajdą się w każdej roli!

http://cupcakefactory.pl/pietruszkowe-placki-cukinii/




5. Sałatka z orkiszu i szpinaku według Malwiny z Filozofii Smaku

Definicja wiosny na talerzu i polska wariacja na temat tabbouleh. Czego chcieć więcej?

https://filozofiasmaku.blogspot.com/2015/05/saatka-z-orkiszu-i-szparagow.html




6. Pieczony kalafior według Magdy z Słone słodkim przeplatane

Kalfior znamy w Polsce jako warzywo gotowane – albo jedzone na surowo w wersji ekstremum. Pieczona wersja ma przepyszny, orzechowy smak i zdecydowanie zasługuje na uwagę!

http://www.sloneslodkimprzeplatane.pl/pieczony-kalafior/



Zdjęcia pochodzą ze stron autorek