Najprostszy przepis na pyszny chleb!

Gdzie kupić wysokiej jakości pieczywo? To pytanie zadawałaś sobie na pewno nie raz. 

W poszukiwaniu najlepszego pieczywa zraziłam się tyle razy, że zostało mi tylko jedno - upiec własny chleb. Zwlekałam długo. Bez specjalnego pieca, bez zakwasu, za to z mąką i drożdżami, bez większych nadziei podjęłam wysiłek. I wyszedł! Pilnując temperatury co do stopnia i odmierzając czas co do minuty, otrzymałam całkiem niezły wypiek - na pewno lepszy niż ten, który do tej pory kupowałam w sieciówkach. Serdecznie polecam na pierwszy raz.


Przepis na małą blaszkę:


250 g mąki pszennej

1 opakowanie suchych drożdży 

łyżeczka cukru

szczypta soli

siemię lniane 

szczypta oregano


Przygotowanie:

Drożdże przygotowujemy klasycznie - wsypujemy do ciepłej wody i mieszamy aż powstanie jednolita substancja. Substancja musi odstać kilka minut zanim Pozostałe składniki łączymy, wlewamy roztwór z drożdży, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy do formy i pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Proste? Bardzo proste.