5 powodów, dla których warto jeść czekoladę

Czekolada doceniana jest przede wszystkim za walory smakowe. Sięgają po nią nie tylko dzieci, ale także starsze łasuchy. Jedni wolą mleczną inni wybierają gorzką. Czekolada to nie tylko wspaniały smak, ale także szereg właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Zastanawiacie się: jakich?

Oto 5 powodów, dla których warto po nią sięgać: 

1. Poprawia trawienie, a nawet może pomóc w odchudzaniu

Czekolada jest bogata w błonnik (około 10 g na 100 g czekolady), który daje na długo uczucie sytości.
Co więcej, zawiera epikatechinę, która poprawia metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii. Oczywiście po czekoladę należy sięgać z umiarem. Należy podkreślić, że im większa zawartość kakao w składzie, tym silniejsze wspomaganie metabolizmu i bardziej widoczne efekty odchudzania. Warto zatem wybierać czekolady gorzkie ( minimum 70% kakao). 

2. Dodaje energii

Już kilka kostek, to doskonały zastrzyk energii. Po czekoladę powinni sięgać przede wszystkim zapracowani i sportowcy, którym czekolada doda szybko sił i poprawi koncentrację.

3. Jest źródłem niezbędnych witamin i minerałów

Czekolada to bogactwo witamin z grupy B oraz A, E, D. Co więcej zawiera prawie 10 razy więcej magnezu niż banan. Jest również doskonałym źródłem potasu, cynku, wapnia, fosforu i selenu. Co więcej, jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-6.

4. Poprawia nastrój

Czekolada zawiera tryptofan, który przekształcany jest w organizmie w serotoninę. To właśnie ona bierze udział w licznych procesach w naszym organizmie. Po zjedzeniu czekolady zwiększa się poziom endorfin, czyli hormonów szczęścia. Wpływa to na poprawę nastroju i lepsze samopoczucie. Już kilka kostek może zmniejszyć stres.  

5. Pozytywnie wpływa na nasze zdrowie

- Poprawia krążenie krwi, wpływa na poprawę funkcjonowania serca.

- Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje procesy starzenia.

- Ma niski indeks glikemiczny, dlatego też po jej spożyciu nie wzrasta szybko poziom cukru we krwi.

- Zawiera przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na pracę naczyń krwionośnych i zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepów.

Warto dodać, że najlepiej wybierać czekoladę gorzką i spożywać ją z umiarem ( 3 kostki dziennie).