3 książki... o jedzeniu i gotowaniu

Jeśli nudzi ci się codzienne gotowanie ciągle tych samych potraw, chcesz dowiedzieć się jak wyciągnąć jak najwięcej z lokalnych produktów, jak zamienić podstawowe składniki codziennych obiadów w wyszukane dania, sięgnij po rady ekspertek i ekspertów.


Dokąd? Do książek, które polecamy, z których korzystamy i które jeszcze nas nie zawiodły. Gotowanie staje się przyjemne!


Kasza Jaglana. Beata Pawlikowska

zobacz na nexto.pl




Kasza jaglana to jedna z najsmaczniejszych kasz, która może być zarówno dodatkiem jak i zamiennikiem w wegetariańskiej wersji potraw. Trudno się z nią obchodzić - trzeba dobrze przepłukać, aby "zabić" goryczkę ziaren. A kiedy już to zrobimy - dowolnie modyfikować. Na ciepło, na zimno, ugotowana na sypko albo jako masa do pasztetów. Na słodko i na słono. Beata Pawlikowska podaje receptury i przepisy na to jak obchodzić się z tym znakomitym składnikiem.


Mięsoholicy. Marta Zaraska.

zobacz na nexto.pl




Książka odpowiednia zarówno dla miłośników mięsa jak i dla wegetarian. Autorka obala mity, chociaż niektóre potwierdza. W tym celu zagłębia się w historię tego, w jaki sposób kultura wykształciła w ludziach miłość do mięsa i dlaczego przy niej trwamy, pomimo alarmujących informacji o szkodliwości spożywania.


Słodkie i zdrowe. Monika Mrozowska

zobacz na nexto.pl




Kto z nas, którzy uwielbiają słodycze, nie marzył o tym, aby codziennie zajadać się nimi bez żadnych ograniczeń, wyrzeczeń i niepokoju? Książka Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe" wskazuje czytelnikowi sposoby jak cieszyć się zdrowymi, słodkimi przekąskami bez obawy. Dodatkowo autorka jest mamą trójki dzieci, w związku z tym opanowała do perfekcji sposób jak znaleźć zdrowy kompromis.