Trendy w gotowaniu na 2018 rok? Surowe

Rok 2017 upłynął pod smakiem słodko-słonym. Jak będzie w 2018? 

Poznajcie najmodniejsze smaki nadchodzących miesięcy.

Harrisa

Ostra przyprawa, którą stosuje się w kuchni libańskiej, powstaje z kolendry, czosnku i chilli.

Kurkuma

Żółta przyprawa - nie tylko dodaje charakteru potrawom, ale ma też silne właściwości lecznicze. Sok z korzenia kurkumy jest mniej inwazyjny w smaku, a równie skuteczny co imbir.

Kawa i herbata

Smakosze tych napojów mogą już zacierać ręce. Po zeszłorocznych naprach z ziół powracamy do tradycyji. Parzona, wędzona, palona - kawa i herbata w każdej postaci.

Wodorosty

Są głównym źródłem białka i tylko z pozoru wyglądają odstrzającą. Mają rześki, świeży smak i można dodawać je do koktajli, sałatek czy deserów.

Surowy tuńczyk

Surowa, dobrze przyrządzona ryba jest nowym smakiem, którego szybko nie pozbędziemy się z menu restauracji i własnych lodówek. Tatar z ryby czy sushi przyzwyczaiły nas do eksperymentowania z tą formą mięsa, dlatego w przyszłym roku pójdziemy o krok dalej i spróbujemy go np. w sałatkach.