Niezwykłe właściwości arbuza

W upalne, letnie dni często sięgamy po arbuza. Doceniamy go za słodycz i orzeźwienie, jednak często nie zdajemy sobie sprawy z jego niezwykłych właściwości. Dlaczego jest on tak bardzo zdrowy? Czemu warto po niego sięgać? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź poniżej.

Arbuz to same korzyści 92% składu arbuza to woda, ale owoc ten jest bogaty w substancje odżywcze i przeciwutleniacze. Arbuz to źródło witamin A i C, które odpowiadają za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz hamują procesy prowadzące do zawału serca czy udaru mózgu. Zawarty w arbuzie potas kontroluje ciśnienie krwi oraz ułatwia redukcję nadmiernej ilości sodu.

Spożywając arbuza dostarczamy organizmowi duże ilości magnezu, który uelastycznia naczynia krwionośne oraz zapobiega spadkowi potasu. W skórce arbuza i miąższu zawarte są karotenoidy, które obniżają ciśnienie.

Przeciwutleniacze m.in. likopen, luteina czy beta- karoten chronią organizm przed rozwojem nowotworów. Arbuz sprawdzi się również u osób z infekcjami układu moczowego oraz mających problemy z nerkami, ponieważ działa moczopędnie.

Uwaga! Arbuz nie jest polecany cukrzykom

Owoc ten jest źródłem węglowodanów z dużym poziomem glikemii, indeks glikemiczny arbuza wynosi 75. Szybko podnosi stężenie cukru we krwi.

Arbuz dba o naszą urodę

Zawarte w owocu przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się skóry, chroniąc przed szkodliwym działaniem promieni UV. Do skóry docierają większe ilości tlenu i substancji odżywczych za sprawą witaminy A.

Pestki arbuza o znakomitych właściwościach

Stanowią źródło białka, żelaza, magnezu, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Wykazują działania przeciwzapalne, przeciwbólowe, obniżają poziom cukru we krwi, chronią wątrobę przed toksynami, a także leczą wrzody żołądka.

Przepis na sałatkę owocową z arbuzem, który znaleźliśmy na stronie: http://ugotuj.to/ugotuj/169569341/salatka+owocowa+w+arbuzie/p/


SAŁATKA OWOCOWA W ARBUZIE

składniki:

  • 1 banan
  • 2 pomarańcze
  • 1 arbuz
  • 2 brzoskwinie
  • 15 dag białych winogron
  • 2 gruszki
  • 15 dag borówek

do przygotowania sosu:

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru

sposób przygotowania:

Dorodnego arbuza kroimy na pół i wydrążamy z niego cały miąższ. Brzegi naszej arbuzowej misy możemy powycinać, by wyglądała bardziej dekoracyjnie. Wybrane owoce kroimy w kawałki o zbliżonej wielkości, a z arbuza wycinamy kulki. Wrzucamy do dużej miski i delikatnie ze sobą mieszamy. Sos: sok pomarańczowy przelewamy do rondelka i stawiamy na malutkim ogniu. Wsypujemy cukier i podgrzewamy (stale mieszając), aż się całkiem rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki, czyli miód i cynamon, jeszcze raz mieszamy, studzimy i polewamy sałatkę. Gotową nakładamy do arbuzowej salaterki.