Dynia owoc brzuchaty, ale niskokaloryczny

Dynia nazywana jest królową jesieni. Smaczna, niskokaloryczna, a co więcej bogata w witaminy i minerały. Doceniana za wysoką zawartość błonnika. Ten odżywczy owoc obejmuje takie gatunki jak: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. W sklepach do kupienia w miesiącach październik-styczeń.

Skąd się wzięła dynia?

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce nazywana była banią. W XV wieku przypłynęła na statkach Kolumba, który sam odnotował w swoim pamiętniku dzień, kiedy ujrzał po raz pierwszy to olbrzymie warzywo.

Właściwości zdrowotne dyni

Dynia o pomarańczowym miąższu ma najwięcej witaminy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz bardzo dużo beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A. Warto zaznaczyć, że im bardziej pomarańczowa, tym więcej zawiera witaminy B1 i beta-karotenu.

Co więcej, dynia zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok oraz chroni przed nowotworami. Wspaniale wpływa na cerę, utrzymując odpowiednia wilgotność skóry.

Dynia nie tuczy. Pomimo, że to owoc brzuchaty, należy do niskokalorycznych. Pomaga w kuracjach odchudzających. Przyśpiesza przemianę materii, przez co organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Zawiera pektyny i kwasy organiczne.

Kilka ciekawych przepisów z mojej kuchni:

  • zupy w postaci kremu. Miąższ można pokroić w kostkę, ugotować na miękko, a następnie zmiksować i doprawić na dwa sposoby: „na słodko” dodając np. miód albo „na ostro” przyprawiając imbirem
  • placki dyniowe. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajko, mąkę i wyrobić. Placki mogą być słodkie z miodem albo cynamonem lub wytrawne przyprawione np. pieprzem i polane sosem czosnkowym
  • dynia w postaci puree może być zastosowana jako farsz do naleśników i pierogów, a także dodatek do makaronów


4 pomysły na inne zastosowanie dyni:

1. Dekoracyjne dynie

Nadają się do ozdoby naszych domów. Najprostszym sposobem jest ułożenie kilku małych dyń w jednym miejscu np. na schodach przed wejściem do domu lub pomalowanie dyni białym sprayem, dzięki czemu będzie wyglądać oryginalnie i nowocześnie.

2. Maseczka z dyni

Jest tanim i szybkim sposobem dla każdego z nas, kto pragnie odświeżyć swoją cerę, nawilżyć oraz nadać zdrowy kolor. Przepis na domową maseczkę z dyni:

Do miseczki wkładamy kawałki miąższu dyni

- dodajemy kilka kropel oleju kokosowego

- łyżka zmielonego siemienia lnianego

- 1 jajko

- kilka wyłuskanych pestek dyni

Wszystko blendujemy dla uzyskania jednolitej masy. Maseczkę trzymamy 20 minut na twarzy, a następnie zmywamy ciepła wodą. 

3. Dyniowe muffiny

Muffiny z dodatkiem puree z dyni idealnie sprawdzą się jako deser np. na przyjęcie.

4. Sok z dyni

Można przygotować również bez użycia sokowirówki. Wystarczy zetrzeć miąższ dyni na tarce, a następnie przełożyć go do garnka z wodą, zagotować i zblendować.