Borówka amerykańska vs jagoda - co wybrać?

Sezon na owoce jagodowe trwa w najlepsze. Na stoiskach możemy kupić zarówno borówki jak i jagody. Jednak wiele osób wciąż zastanawia się nad wyborem. Które mają lepsze właściwości dla naszego organizmu? Które są zdrowsze? Jak możemy wykorzystać je w kuchni? Wychodzimy Wam naprzeciw i odpowiadamy na te i inne pytania.

Borówkę amerykańską z jagodą bardzo łatwo pomylić. Obie rośliny należą do roślin wrzosowatych, ale tak naprawdę są to dwa inne gatunki. Borówka amerykańska to inaczej borówka wysoka, a jagoda nazywana jest borówką czernicą. Żeby je odróżnić należy zwrócić uwagę na kształt, wielkość owocu oraz kolor. Borówki amerykańskie są ciemno niebieskie, nieco większe od jagód, a ich kształt nie jest idealnie okrągły. Mają zwarty miąższ, a gdy je przekroimy nie wypływa z nich sok. Jagoda natomiast charakteryzuje się nieco ciemniejszą barwą oraz idealnie okrągłym kształtem, a z przekrojonego owocu wypływa ciemny, brudzący sok. Jagody znajdziemy w lasach, natomiast borówka jest uprawiana na plantacjach.

Jeśli chodzi o dobroczynne właściwości borówki i jagody, należy zaznaczyć, że mimo niewielkich różnic w wyglądzie obydwa owoce są bardzo zdrowe i pozytywnie wpływają na nasz system odpornościowy. Spożywając już niewielkie ilości tych owoców, możemy obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiec infekcjom skóry, chorobom nerek i układu moczowego oraz dolegliwościom żołądkowo-jelitowym. Warto dodać, że zarówno borówka amerykańska jak i jagoda pozytywnie wpływają na nasz wzrok oraz są wykorzystywane w leczeniu przewlekłego zmęczenia. Są również skarbnicą witaminy C, żelaza, wapnia, potasu, cynku oraz magnezu.

Każdy z tych owoców posiada jednak szczególne właściwości charakterystyczne tylko dla własnego gatunku. Jagoda ma więcej garbników, czyli naturalnych związków roślinnych o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym oraz ściągającym. Dzięki glikozydom, skutecznie obniża poziom cukru we krwi, dlatego polecana jest cukrzykom. Borówka natomiast skuteczniej zapobiega marskości wątroby oraz niektórym nowotworom. Warto zaznaczyć, że owoce te powinny być spożywane na surowo, gdyż po obróbce termicznej tracą cenne właściwości odżywcze.

Oto 3 pomysły na wykorzystanie jagód w kuchni, które znaleźliśmy na blogu Doroty Kamińskiej : DorotaKaminska.pl, autorki książki „SUPERFOOD po polsku”.



Deser z jagodami, warstwowy, bez galaretki, wegański lub wegetariański, z nasionami chia, niskokaloryczny, bez cukru.

PUDDING JASNY(SKŁADNIKI)

• 1 Szklanka mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)

• 4 łyżki nasion chia

• 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)

PUDDING JASNY (OPCJONALNIE)

• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

PUDDING CIEMNY(SKŁADNIKI)

• 2 Szklanki jagód

• 4 łyżki nasion chia

• 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)

• 2 łyżki mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)

DODATKOWO

• 1½ Szklanki jagód

• 2-3 Garście nerkowców lub blanszowanych migdałów (grubo posiekane; można uprażyć na suchej patelni)

• świeża mięta

Przygotowanie deseru:

1) Wszystkie składniki (oprócz chia) miksuję w blenderze na gładką masę.

2) Przelewam masę do miski. Dodaję nasionka i mieszam za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.

Pudding jasny

3) Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą łyżki. Odstawiam na ok. 30 minut do zgęstnienia, mieszając do kilka minut całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po puddingu.

Układanie warstw deseru

4) Układam oba puddingi, jagody i orzechy w szklankach, kieliszkach lub pucharkach, warstwowo. Górną warstwę dekoruję jagodami, migdałami i świeżą miętą.

5) Szklanki z deserem można jeszcze wstawić na ok. 30 minut do lodówki, do schłodzenia.

Więcej informacji na temat tego przepisu znajdziecie na stronie: https://www.dorotakaminska.pl/deser-z-jagodami/



KOKTAJL JAGODOWY

SKŁADNIKI

• 4 Szklanki jagód (świeże, opłukane i przebrane lub mrożone)

• 6 Krążków ananasa (o grubości ok. ½ cm)

• 1 Szklanka soku ananasowego

• 1 Szklanka soku pomarańczowego

• 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem)

OPCJONALNIE

• 1 Szklanka jogurtu naturalnego kefiru, zsiadłego mleka lub waniliowego serka homogenizowanego (można zastąpić mlekiem lub mleczkiem kokosowym, albo dodać więcej soków)

• 1 łyżka ekstraktu z wanilii

DO DEKORACJI

• kawałki ananasa

• świeża mięta

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU JAGODOWEGO:

1) Wszystkie składniki miksujemy na gładki koktajl w blenderze, przelewamy do dzbanka i chłodzimy przez 2-3 godziny w lodówce.

2) Koktajl z mrożonych jagód nie wymaga chłodzenia. Można od razu rozlać go do szklanek i udekorować ananasem i świeżą miętą.

Więcej informacji na temat tego przepisu znajdziecie na stronie: https://www.dorotakaminska.pl/koktajl-jagodowy/ 



Lody jagodowe wegańskie, bez cukru, bez jajek i bez mleka.

Przepis na lody z jagód, banana i ananasa, opcjonalnie z dodatkiem wanilii i mleka kokosowego, doskonałe w smaku i niskokaloryczne.

SKŁADNIKI :

• 2 Szklanki jagód (świeże lub zamrożone)

• 1 banan (bardzo dojrzały, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)

• 1 gruby plaster świeżego ananasa (słodki, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)

OPCJONALNIE

• 1-2 łyżki syropu klonowego lub z agawy

• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE :

1. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.

2. Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.

Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.

Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Więcej informacji na temat tego przepisu znajdziecie na stronie: https://www.dorotakaminska.pl/lody-jagodowe/