Biała herbata: zachwyca smakiem i właściwościami

Biała herbata to jedna z najzdrowszych herbat na świecie. Dawniej dostępna tylko dla cesarzy, obecnie doceniana przez coraz więcej osób. Ma wyjątkowo delikatny smak, ale wyróżnia się także zadziwiającymi właściwościami.

Co wyróżnia białą herbatę ?

Biała herbata od lat uznawana jest za najszlachetniejszą. Ma delikatny, słomkowy kolor oraz bardzo łagodny, lekko słodkawy smak. Pochodzi z młodych pędów, które są zbierane wczesną wiosną. Jest najmniej przetworzoną postacią herbaty.

Pochodzenie białej herbaty

Biała herbata pochodzi z południowo- wschodnich Chin z prowincji Fujian. Przez wieki uznawana była za produkt luksusowy i bardzo drogi. W XIX wieku zyskała popularność poza Chinami, gdzie zaczęto doceniać jej znakomite właściwości.

Właściwości

Jest dobroczynna dla serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu.

Jest bogata w witaminę C , która wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom. 

Mogą po nią sięgać diabetycy, pomaga w regulowaniu poziomu glukozy, zmniejsza odczucie pragnienia.

Opóźnia procesy starzenia, jest pomocna w regeneracji komórek skóry. 

Działa antynowotworowo, wykazuje właściwości antyoksydacyjne ora zwalcza wolne rodniki.

Korzystnie wpływa na metabolizm organizmu, mogą po nią sięgać osoby dbające o linię.

Spożywana regularnie wzmacnia kości , zapobiegając osteoporozie i zapaleniom stawów.

Pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, a co więcej łagodzi stres.

Chroni zęby, zawiera naturalne fluorki i substancje antybakteryjne.

Jak parzyć białą herbatę ?

Jedna mała łyżeczka herbaty wystarcza na filiżankę (120 ml).

Parzymy od 2 do 5 minut w temperaturze nieprzekraczającej 90 stopni Celsjusza.

Herbata będzie mocniejsza, jeżeli użyjemy więcej liści przy przygotowywaniu naparu.

Białą herbatę możemy parzyć wielokrotnie, wydłużając za każdym razem czas parzenia o około 30 sekund.

Biała herbata rozkwitająca

Dostępne są również herbaty rozkwitające. Proces parzenia jest zadziwiający. Z małej zwiniętej kulki stopniowo rozwijają się pojedyncze płatki. Po upływie 3 minut pojawia się piękny kwiat. Taką herbatę najlepiej parzyć w szklanym naczyniu, by można było podziwiać powolne rozkwitanie. 

O czym warto pamiętać, kiedy sięgamy po białą herbatę?

Najlepiej wybierać herbatę liściastą sypaną, bez dodatku sztucznych substancji zapachowych. Nie należy spożywać jej więcej niż 5 filiżanek dziennie. Właściwości pobudzające białej herbaty mogą powodować problemy z zasypianiem, dlatego też nie powinniśmy po nią sięgać przed snem.