AQUAFABA, czyli kuchenny wynalazek o zadziwiającym zastosowaniu

Coraz częściej słyszymy o nowych zamiennikach produktów spożywczych. Jednym z nich jest Aquafaba, czyli stosunkowo młody kuchenny wynalazek, który szybko zyskał popularność, szczególnie wśród wegan. Co to jest aqauafaba? Co powinniśmy o niej wiedzieć? Jakie jest jej zastosowanie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.

Aqufaba to płyn, który pozostaje po ugotowaniu ciecierzycy. Można go uzyskać kupując puszkę czy słoik z ciecierzycą lub przygotowując samodzielnie w domu. Odkrył ją w 2014 r. francuski kucharz Joel Roessel, który poszukiwał alternatywy dla jajek w przepisach. 


Aquafaba jako zdrowy zamiennik

  • 1 łyżka aquafaby zastępuje 1 żółtko
  • 2 łyżki zastępują 1 białko
  • 3 łyżki zastępują całe jajko


Właściwości aquafaby


W aquafabie nie znajdziemy glutenu oraz dodatków chemicznych. Jest ona odpowiednia dla wegan i śmiało można zastępować nią jajka. Co więcej jest niskokaloryczna (3-5 kcal w łyżce). Aqufaba to skarbnica witamin z grupy B oraz antyoksydantów.


Zastosowanie

Aquafaba ma wszechstronne zaststosowanie w kuchni: skleja, spulchnia czy łaczy. Możemy przygotować z niej musy, majonez, ciastka, koktajle czy lody. Po zmiksowaniu staje się gęstą, sztywną pianą, która przypomina ubite białka jajek. Dzięki aquafabie weganie mogą cieszyć się smakiem pysznej bezy bez dodatku jajek.