Kuchnie Świata: Francja

W naszym cyklu dziś odwiedzamy Europę i zaglądamy w talerze Francuzów. 


Kuchnia francuska – styl i elegancja

Kto z nas chociaż raz w życiu nie marzył o tym, by przejść się urokliwymi, paryskimi uliczkami, by choć przez moment zobaczyć słynną Wieżę Eiffla, czy przepłynąć się Sekwaną. Nie mówiąc już o innych, zabytkowych miejscach, jakie oferuje nam chociażby sam Paryż. Nie mówiąc już nawet o innych, mniej znanych (lecz równie czarujących) miejscowościach i urokliwych wioskach Francji. Kuchni francuskiej nie trzeba kochać, warto jednak dowiedzieć się o niej nieco więcej i poznać jej najważniejsze przysmaki.

Nie tylko ślimaki

Słynne jedzenie ślimaków we Francji to coś, co jednych wprowadza w zachwyt, innych wprost przeciwnie. Tu bynajmniej nie chcemy rozstrzygać tego sporu, a pozostawić indywidualne zdanie każdemu, kto spróbuje. Należy pamiętać jednak, że kuchnia francuska to także sery typu camembert, czy konfitury. Dla miłośników słodkości też mamy propozycje w postaci rogalików (tzw. croissantów), np. nadziewanych czekoladą. Tego typu pieczywo bardzo chętnie spożywane jest przez francuzów w czasie śniadania. W przypadku deserów bardzo popularne są również tarty (np. tarta jabłkowa).


Jeśli chodzi o konkretne dania to jedną z czołowych pozycji zajmuje zupa cebulowa. Jak się okazuje, doskonale sprawdza się przede wszystkim w jesienno – zimowe wieczory, doskonale rozgrzewając organizm. Taką zupę można zapiec z serem, wówczas jej smak staje się jeszcze bardziej oryginalny.

Dla miłośników mięsa Francja oferuje coś specjalnego – wołowina po Burgundzku w aksamitnym sosie. Z dodatkiem warzyw i ziemniaków smakuje doskonale. Kolejny punkt to omlety, które we Francji przyrządza się w najróżniejszy sposób. Z szynką, serem, figami, łososiem, fetą, czy chorizo. Francuzi niezwykle otwarci są również na sałatki, a w szczególności te z kozim serem. A co to takiego "Croque Monsieur" lub "Croque Madame"? Klasyczne, francuskie tosty czy zapiekanki, które doskonale smakują podane z szynką lub jajkiem sadzonym. Tu warto dodać, że Francuzi ciepły obiad jedzą stosunkowo późno, bo od ok. 20:00, wcześniejsze posiłki stanowią przekąski np. w postaci bagietek, bądź zup.